TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Králíka rozdělte nožem nebo pomocí kuchyňských nůžek na šest porcí. Nejdříve oddělte přední a zadní nohy, nakonec přesekněte nebo přestřihněte hřbet na 2–3 části.

Suroviny

1 celý králík
6 lžic dijonské hořčice
4 lžíce oleje
pepř
300 ml suchého bílého vína
250 ml smetany ke šlehání

Postup

Jednotlivé porce králíka opepřete čerstvě mletým pepřem a bohatě každou ze všech stran pomažte pomocí mašlovačky dijonskou hořčicí.

Na sporáku v pekáči rozehřejte olej a opečte na něm porce králíka ze všech stran. Maso se krásně zatáhne a šťáva zůstane uvnitř. Mezitím si předehřejte troubu na 180 °C.

Maso osolte a podlijte bílým vínem. Vložte do předehřáté trouby a nechte dusit přibližně jednu hodinu. Občas porce obracejte a přelévejte vypečenou šťávou. V případě potřeby lze podlít horkou vodou, nebo ještě lépe drůbežím vývarem.

Když je maso měkké, vyjměte je na horkou servírovací mísu a uchovejte v teple. V pekáči, kde se maso připravovalo, rozmíchejte smetanu a seškrabte do ní zkaramelizované připečené zbytky.

Šťávu zahřejte, případně zahustěte moučným máslem (lžíce změklého másla rozmíchaná se lžičkou hladké mouky). Povařte do zhoustnutí a přes jemné síto porce králíka přelijte. Podávejte s křupavou bagetou a sklenkou vychlazeného bílého vína.

Ve Francii se tohle jídlo jmenuje králík Braillon. Recept je to opravdu jednoduchý, takže ho zvládne každý a výsledek vás mile překvapí. S vínem můžete experimentovat. Jinak bude chutnat sladší, jinak třeba muškát nebo sekt. Ale vždycky používejte jen opravdu kvalitní víno. Takové, kterého se s chutí napijete.

Nenechte si ujít další zajímavé články

Jak se vykrmují zápasníci sumó?
epochalnisvet.cz

Jak se vykrmují zápasníci...

Sumó se v Japonsku těší oblibě už více než...
Židé ve středověku: Zaplaťte, nebo odejděte!
epochaplus.cz

Židé ve středověku:...

Být Židem nebyl ve středověku žádný med....
Šestý smysl zvířat: Vycítí smrt i blížící se nebezpečí?
enigmaplus.cz

Šestý smysl zvířat: Vycítí smrt i...

Zvířata jsou stále z velké části...
6G síť: Kdy přijde a co od ní můžeme čekat?
21stoleti.cz

6G síť: Kdy přijde a co od ní...

Latence v řádu mikrosekund,...
Vévoda z Marlborough spadl do hnoje
historyplus.cz

Vévoda z Marlborough spadl...

Dveře se bez předchozího zaklepání otevřou a...
Jak si užít luxusní víkend ve dvou?
iluxus.cz

Jak si užít luxusní víkend...

Každý pár někdy potřebuje...
Sváteční menu – Valentýn: Konfitovaná kachní stehna
nejsemsama.cz

Sváteční menu –...

Jako hlavní chod se hodí šťavnaté kachní stehýnko s...
Svědí to, že by se jeden zbláznil!
panidomu.cz

Svědí to, že by se jeden...

Možná se vám to už také stalo: Nikde žádný pupínek, žádná...
Černé lyonské akordy s bílou
rezidenceonline.cz

Černé lyonské akordy s bílou

Přísně geometrické linie, beton, sklo a...
Tajemno kolem milence Stehlíkové
nasehvezdy.cz

Tajemno kolem milence...

Herečka Markéta Stehlíková (40) z...
Klášter Kladruby: Chrám, ve kterém kreslí světlo
epochanacestach.cz

Klášter Kladruby: Chrám, ve...

Klášterní areál v Kladrubech je dokladem toho, že...
Svět dětství se rozplynul
skutecnepribehy.cz

Svět dětství se rozplynul

Když se ohlédnu zpátky, vzpomínky na mé...