TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Do každého počasí jsou halušky naprosto ideální. Člověk se po nich cítí krásně sytý a zalezl by rovnou pod peřinu. Určitě stojí za vyzkoušení, co říkáte?

Ingredience

500 g brambor
115 g hladké mouky
115 g hrubé mouky
sůl
1 cibule
250 g brynzy
100 g slaniny
100 ml 30% smetany

Postup

Syrové brambory nastrouhejte najemno. Z brambor vymačkejte přebytečnou šťávu. Do brambor přidejte cca 2 lžičky soli a mouku. Vše důkladně zamíchejte. Těsto by mělo být o něco hustější, jako na bramborák.

Dejte si vařit vodu v největším hrnci a osolte ji. Když se voda vaří, tak do ní vložte kousek těsta. Pokud noček zůstane vcelku, tak je konzistence perfektní. Pokud se rozpadne, přidejte ještě mouku a pokus opakujte.

Poté můžete vkládat halušky přes haluškovač. Pokud ho ale nemáte, tak nezoufejte. Nočky se dají dělat i tak, že vezmete dvě malé lžičky a budete dělat mini nočky, které pak budete házet do vody. Jsou pak o něco větší, ale vůbec to nevadí.

Halušky vařte 5–7 minut. Poté sceďte a přendejte do velké mísy. Tip: Tuto dávku těsta dělejte nadvakrát, ať mají halušky prostor při vaření. A s další várkou vyměňte vodu.

Nakrájejte si nadrobno slaninu, případně přidejte i kousek špeku. Připravte si i cibuli, kterou oloupejte a nakrájejte.

Na rozpálené pánvi dozlatova osmažte slaninu. Tu poté dejte stranou a v tuku orestujte cibuli. Smetanu ohřejte v kastrůlku, poté do ní vmíchejte brynzu. Podle chuti osolte a opepřete.

Nakonec vše smíchejte a podávejte co nejdříve. Studené halušky se lepí a ohřívané už nejsou tak dobré. Pro zvýraznění chuti doporučujeme vyškvařit pár malinkých škvarků a přidat je navrch halušek.

 

Tags : halušky

Nenechte si ujít další zajímavé články

Jak se vykrmují zápasníci sumó?
epochalnisvet.cz

Jak se vykrmují zápasníci...

Sumó se v Japonsku těší oblibě už více než...
Židé ve středověku: Zaplaťte, nebo odejděte!
epochaplus.cz

Židé ve středověku:...

Být Židem nebyl ve středověku žádný med....
Šestý smysl zvířat: Vycítí smrt i blížící se nebezpečí?
enigmaplus.cz

Šestý smysl zvířat: Vycítí smrt i...

Zvířata jsou stále z velké části...
6G síť: Kdy přijde a co od ní můžeme čekat?
21stoleti.cz

6G síť: Kdy přijde a co od ní...

Latence v řádu mikrosekund,...
Vévoda z Marlborough spadl do hnoje
historyplus.cz

Vévoda z Marlborough spadl...

Dveře se bez předchozího zaklepání otevřou a...
Jak si užít luxusní víkend ve dvou?
iluxus.cz

Jak si užít luxusní víkend...

Každý pár někdy potřebuje...
Sváteční menu – Valentýn: Konfitovaná kachní stehna
nejsemsama.cz

Sváteční menu –...

Jako hlavní chod se hodí šťavnaté kachní stehýnko s...
Svědí to, že by se jeden zbláznil!
panidomu.cz

Svědí to, že by se jeden...

Možná se vám to už také stalo: Nikde žádný pupínek, žádná...
Černé lyonské akordy s bílou
rezidenceonline.cz

Černé lyonské akordy s bílou

Přísně geometrické linie, beton, sklo a...
Tajemno kolem milence Stehlíkové
nasehvezdy.cz

Tajemno kolem milence...

Herečka Markéta Stehlíková (40) z...
Klášter Kladruby: Chrám, ve kterém kreslí světlo
epochanacestach.cz

Klášter Kladruby: Chrám, ve...

Klášterní areál v Kladrubech je dokladem toho, že...
Svět dětství se rozplynul
skutecnepribehy.cz

Svět dětství se rozplynul

Když se ohlédnu zpátky, vzpomínky na mé...