Potřebujete
500 g žlutého hrachu
1 lžíci oleje
1 cibuli
1 pórek
3 stroužky česneku
1 mrkev
2 snítky majoránky
1 l zeleninového vývaru
50 g slaniny
čerstvou petrželku
Postup
Hrách nasypejte do hrnce a zalijte ho 1,5 litru vroucí vody. Vařte na středním plameni 15 minut do poloměkka. Mezitím rozehřejte v rendlíku olej, vsypejte na kostičky cibuli, nadrobno nakrájenou bílou část pórku, nahrubo nastrouhanou mrkev, utřený česnek a majoránku a za stálého míchání opékejte asi 5 minut.
Hrách sceďte, přisypejte jej k zelenině, zalijte vývarem a 500 ml vody. Přiveďte k varu, pak stáhněte plamen a vařte asi 20 minut. Na pánvičce si zatím opečte kousky slaniny.
Vyjměte majoránku a polévku podávejte s opečenou slaninou, případně opečenými kostičkami pečiva, ozdobenou petrželkou.