Neodolatelná česká klasika. Stačí jen se rozhodnout, zda si je dáte se zelím, nebo se špenátem.
Ingredience
5 až 6 brambor
100 g uzené slaniny na kostičky
100 g cibule nadrobno
200 g uzeného masa na kostičky
sůl a pepř
2 vejce
50 g krupice
200 g hrubé mouky
červené zelí k podávání
2 cibule + sádlo na smažení
Postup
Brambory uvařte ve slupce nejlépe den předem. Slaninu pražte na suché pánvi, po chvilce přidejte cibuli a nakonec i uzené maso. Promíchejte, jemně směs opečte, osolte, opepřete a nechte vychladnout.
Vystydlé brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidejte vajíčka, sůl, krupici, dobře promíchejte a nakonec přisypejte i mouku.
Vypracujte těsto, vytvarujte ho do válečku, vykrajujte z něj kousky, a doprostřed dávejte masovou směs. Konce těsta spojte k sobě a vytvořte knedlíky. Vařte je deset až patnáct minut. Podávejte se zelím.