Čas od času je dobré do jídelníčku zařadit i sladké jídlo. Využijte navíc sezonu jablek. Zaručeně tím potěšíte celou hladovou rodinu!
Ingredience
3–4 jablka
4–5 rohlíků (housek, bagetek)
mletá skořice
50 g rozinek
2 vejce
1 tučný tvaroh ve vaničce
1 vanilkový cukr
2 lžíce cukru krupice
1 lžíce másla
500 ml mléka
Postup
Formu na pečení poctivě vymažte máslem. Rozinky přeberte, opláchněte pod tekoucí vodou a v misce zalijte horkou vodou.
Jablka omyjte, rozčtvrťte, vykrojte jádřince a pokrájejte na tenké plátky nebo nahrubo nastrouhejte. Rohlíky (nejlépe z předešlého dne) nakrájejte na plátky (asi 1 cm silné).
V troše mléka rozšlehejte vejce a poté přilijte zbytek z odměřené dávky. Do připraveného mléka dejte 2/3 nakrájených plátků z rohlíků.
Rozinky dejte okapat na síto. Lehce vymačkané (o bok mísy) plátky rohlíků rozložte jeden vedle druhého do formy, pokryjte dno i boky.
Připravte si tvaroh. Vejce s cukrem rozmíchejte, přidejte tvaroh a po rozmíchání přidejte polovinu okapaných rozinek.
Pokud jste jablka strouhali, tak z nich lehce vymačkejte šťávu a rozložte je na plátky rohlíků.
Jablka urovnejte, posypejte je zbývajícími rozinkami, skořicí a vanilkovým cukrem.
Vše ve formě zalijte připraveným tvarohem a zakryjte namočenými plátky z rohlíku.
Povrch potřete rozpuštěným máslem. Vytvoří se tak krásně křupavá krustička a žemlovku vložte do předehřáté trouby.
Pečte při 180 °C asi 45 minut, nebo dokud rohlíky na povrchu nezezlátnou.
Sněhová čepice na žemlovku
2 bílky se 6 lžícemi krupicového cukru vyšlehejte na pevný sníh.
Sníh rozetřete na vršek žemlovky a vraťte ještě na 8 minut zapéct do trouby.
Tip redakce
Porce na talíři bohatě pocukrujte, pokrm pak bude vypadat ještě lákavěji.