Lahodná limonáda z tohoto sirupu je báječně osvěžující a plná vitaminů. Do sklenic přidejte kostky ledu a můžete dozdobit lístky čerstvé máty, která přidá svěží vůni navíc.
Potřebujete
450 g borůvek
300 g třtinového želírovacího cukru
½ lžičky kyseliny citronové
pár stonků levandule
½ citronu
Postup
Borůvky nasypejte do mísy, prosypejte je želírovacím cukrem a dobře rozmačkejte, aby pustily šťávu. Pak přidejte kyselinu citronovou, levanduli, citronovou šťávu a nechte přes noc odležet v chladu.
Druhý den směs přeceďte do hrnce, případně dořeďte trochou vody podle chuti a dejte vařit. Svařte, až směs trochu zhoustne a hned ještě horkou naplňte do čistých lahviček.
Hrdla a víčka otřete ubrouskem namočeným v alkoholu, důkladně uzavřete a obraťte je dnem vzhůru, dokud nevychladnou.