Levandule chuť ostružin ještě vylepší, zjemní a džem krásně ovoní.
Potřebujete
500 g ostružin
200 g třtinového cukru
1 citron
4 snítky levandule
2 lžičky ovocného pektinu
Postup
Ostružiny pečlivě omyjte a rozmixujte s polovinou cukru. Pokud nechcete mít v džemu zrníčka, rozmixované ostružiny ještě propasírujte přes síto.
Ostružiny s cukrem vložte do hrnce a přiveďte k varu. Poté přidejte zbývající cukr, levanduli a šťávu z citronu. Na mírném plameni nechte chvilku povařit, do té doby, než se cukr rozpustí. Potom přidejte ovocný pektin smíchaný se lžící cukru a důkladně ho rozmíchejte. Nechte ještě 5–10 minut mírně povařit.
Na studený talíř kápněte trochu horkého džemu, nechte ho vychladnout, a pokud po talíři nestéká, je džem hotový. Pokud se vám zdá řídký, přidejte ještě špetku pektinu. Hotový horký džem nalijte do čistých sklenic, zavíčkujte je a obraťte na 15 minut dnem vzhůru.