Tradiční bramborové placky jsou díky smetaně jemnější a velmi chutné.
Potřebujete
6 brambor
1 vejce
2 lžíce hladké mouky
150 g zakysané smetany
sůl, pepř
olej na smažení
pažitku nebo bylinky
Na dip
150 g zakysané smetany
1 stroužek česneku
sůl, pepř
1 lžičku citronové šťávy
Na dip smíchejte smetanu s prolisovaným česnekem, citronovou šťávou a dochuťte solí a pepřem. Dejte vychladit do lednice. Brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném nebo hrubém struhadle do mísy.
Přidejte vejce, mouku, sůl, pepř a zakysanou smetanu. Promíchejte a nechte 5 minut odstát. Pak ještě jednou promíchejte, tvořte menší placky a smažte je na pánvi s rozpáleným olejem z obou stran dozlatova.
Placky skládejte na papírový ubrousek, aby se zbavily přebytečného tuku. Podávejte s dipem, posypané nasekanou pažitkou nebo jinými bylinkami.