Velká brambora s chutnou náplní hravě zastoupí hlavní jídlo.
Potřebujete
4 velké brambory
2 lžíce oleje
sůl, pepř
25 g másla
1 cibuli
50 g slaniny
2 lžíce smetany
200 g směsi sýrů (hermelín, čedar, gouda…)
čerstvou petrželku
Postup
Brambory omyjte a ze všech stran je propíchejte vidličkou. Dejte je na plech s pečicím papírem, potřete polovinou oleje, osolte, opepřete a pečte 1 a ¼ hodiny v troubě při 200 °C.
Mezitím rozehřejte druhou polovinu oleje a polovinu másla v pánvi, přidejte nakrájenou cibuli a pomalu ji opékejte dozlatova 15–20 minut. Cibuli vyjměte, do pánve dejte na kostičky nakrájenou slaninu a nechte ji vyškvařit. Vyndejte z pánve a odložte.
Teplé brambory podélně rozkrojte, vydlabejte vnitřek a v míse ho promíchejte se zbylým máslem a smetanou. Osolte, opepřete a přimíchejte cibuli, slaninu, 3/4 strouhaných sýrů a polovinu petrželky. Směsí naplňte brambory, posypte zbylým sýrem a dejte na 10–15 minut zapéct. Podávejte ozdobené petrželkou.