Dříve se připravovaly na tzv. Tučný (poslední masopustový) čtvrtek coby výslužka koledníkům.
Ingredience
500 g polohrubé mouky
1 máslo
špetka soli
3 sáčky vanilkového cukru
kůra z jednoho citronu
4–5 žloutků
250 ml mléka
2–3 lžíce tuzemského rumu
1 kostka droždí
pikantní zavařenina na plnění
olej na smažení
moučkový cukr na posypání
Postup
Do mísy prosejte mouku se solí, přidejte cukr a citronovou kůru. Do důlku uprostřed vlijte žloutky, vlažné mléko, rozpuštěné máslo a rum. Nakonec rozdrobte droždí.
Promíchejte a propracujte na vláčné těsto. Poprašte ho moukou a zakryté utěrkou nechte kynout, až zdvojnásobí objem.
Vykynuté těsto přesuňte na pomoučenou pracovní plochu a rozválejte do tvaru obdélníku o síle asi 1,5 cm.
Na polovinu obdélníku dejte kopečky marmelády, přiklopte druhou půlkou těsta a tvořítkem z něj vykrajujte jednotlivé koblihy. Zbylé těsto znovu zpracujte na koblihy.
Do menšího kastrolu nalijte vyšší vrstvu oleje, rozpalte jej a koblihy smažte z obou stran dozlatova. Přebytečný tuk nechte odsát na papírových kuchyňských ubrouscích. Vlažné koblihy pocukrujte.