Obzvlášť v těchto zimních měsících skvěle zahřeje.
Suroviny
2 polévkové lžíce másla
1 ks cibule
500 g dýně hokkaido
600 ml vývaru
2 stroužky česneku
150 ml 33% smetany ke šlehání
sůl
pepř čerstvě mletý
muškátový oříšek
zakysaná smetana k podávání
dýňový olej na pokapání
dýňová semínka na posypání
Postup
Nejprve si připravte cibuli, kterou nakrájejte na drobné kousky a v hrnci ji opečte na másle dozlatova. Poté nakrájejte dýni a přidejte ji k cibuli, opečte ze všech stran. Když už začne dýně měknout a mít zlatavou barvu, zalijte vývarem, přiklopte a uvařte doměkka.
Odstavte a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka, aby se z polévky stal krém bez jakýchkoli hrudek. Pak přidejte prolisovaný česnek a smetanu ke šlehání.
Na plotně chvíli prohřejte a podle chuti dosolte, dopepřete, okořeňte špetkou muškátového oříšku a promíchejte.
Polévku podávejte s trochou zakysané smetany. Dle libosti můžete polévku pokapat dýňovým olejem a ozdobit opraženými semínky.