Velikonočním pokrmem číslo jedna je podle nás nádivka s kopřivami. Takhle ji chystáme my!
Suroviny
1 špetka soli
3 vejce
0,5 l mléka
1 lžička majoránky
1 cibule
3 hrsti kopřiv
1 špetka pepře
1 lžička muškátového oříšku
300 g uzeného masa
10 ks starých rohlíků
Postup
Den staré rohlíky nakrájíme na kostky a namočíme do mléka asi na 15 minut, poté mléko vymačkáme.
Přidáme uvařené a na kostičky nakrájené uzené maso, cibuli nasekanou nadrobno, rozšlehaná celá vejce, sůl, pepř, majoránku, trochu muškátového oříšku a nadrobno nasekanou hrst spařených mladých kopřiv.
Směs přendáme do pekáčku, silikonové formy na bábovku nebo do vymazané zapékací mísy a pečeme cca na 180 °C do zlatohněda.
Upečenou velikonoční nádivku s uzeným masem a kopřivami můžeme zkontrolovat klasickým způsobem, píchnutím špejlí, která musí zůstat čistá. Nádivka je dobrá za studena i za tepla.
Tip!
Proč jsou v tradiční nádivce kopřivy? Na jaře dodají zimou oslabenému tělu minerály a stopové prvky.