Staročeská vánoční dobrota
Suroviny na těsto
500 g polohrubé mouky
80 g másla
70 g moučkového cukru
30 ml mléka
20 g droždí
1 žloutek
1 vejce
sůl
Na náplně
120 g mletých ořechů
1 měkký tvaroh
150 g mletého máku
300 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
50 ml mléka
Postup
Připravte kvásek a nechte ho vzejít. Vypracujte těsto a nechte ho 45 min v teple kynout. Mezitím připravte jednotlivé náplně.
Vykynuté těsto rozdělte na pět dílů a jeden menší, na mřížku. Pět dílů vyválejte na tenké, kulaté placky, tak, aby byly stejně velké.
Umíchejte náplně. Tvaroh s cukrem, mák s cukrem povařte v mléce, stejně tak ořechy.
Jednu placku položte na vymaštěný plech a pomažte ořechovou náplní. Okraj v šíři asi 1,5 cm nechte volný a pomažte jej vajíčkem. Na placku s ořechovou náplní položte další placku a tu stejně potřete makovou náplní.
Pak totéž s plackami s povidly a poté s tvarohem. Placku s tvarohovou náplní přikryjte zbylou plackou a její povrch potřete vejcem. Ze zbytku těsta vyválejte tenké proužky a udělejte z nich mřížku.
Pečte v předem vyhřáté troubě při 180 °C asi hodinu. Po upečení nechte vychladnout.