Brambory nakrájené na tenké plátky a zapečené se smetanou, česnekem a tymiánem dokazují, že v jednoduchosti je síla.
Potřebujete
800 g brambor
snítku tymiánu
4 bobkové listy
3 stroužky česneku
500 ml smetany ke šlehání
máslo na vymazání
sůl, pepř
Postup
Brambory oloupejte a nakrájejte je na plátky tenké asi 1 mm. Vložte je do hrnce, přidejte nadrcený tymián, bobkové listy, oloupané a plochou stranou nože rozmáčknuté stroužky česneku.
Zalijte smetanou, osolte a opepřete. Přiveďte k varu a na mírném plameni za občasného promíchání povařte asi 4 minuty.
Pekáček vymažte máslem. Plátky brambor do něj naskládejte v hustých vrstvách. Česnek odstraňte a na brambory nalijte smetanu, v níž se vařily. Dejte péct do trouby při 200 °C na 30 minut, až povrch zezlátne.