Škubánky s mákem jsou levné a oblíbené jídlo. Můžete si k nim dát třeba ještě švestkový, meruňkový nebo jahodový džem.
Potřebujete
1 kg brambor
150 g hrubé mouky
150 g másla
mletý mák
moučkový cukr
Postup
Brambory oloupejte, pokrájejte na kousky a uvařte doměkka. Vodu slijte do mísy, polovinu jí vraťte do hrnce a brambory zasypejte moukou. Párkrát do nich šťouchněte šťouchadlem, přiklopte a nechte mouku 15 minut zapařit.
Ještě horké brambory nejprve rozšťouchejte a pak z nich vařečkou vypracujte hutné, hladké a lehce lepivé těsto. Na pánvi rozpusťte lžičku másla, zbytek rozehřejte v kastrůlku. Asi pět lžic rozpuštěného másla dejte do misky, namočte v něm 2 lžíce a tvarujte škubánky.
Škubánky sázejte na pánev a opéčte ze všech stran dozlatova. Podávejte přelité rozpuštěným máslem a zasypané mákem s cukrem, případně s ovocným džemem.