Tradiční slovenská hustá polévka. Někde do ní dávají místo hub sušené švestky.
Potřebujete
250 g uzeného plecka
300 g kysaného zelí
100 g sušených hub
2 cibule
4 stroužky česneku
4 kuličky pepře
4 kuličky nového koření
2 bobkové listy
mletou papriku
1 lžičku másla
1 noha klobásy
sůl, pepř
smetanu
1 lžíci mouky
Postup
Houby namočte do vody a uzené dejte do vody, přiveďte k varu a pak přidejte zelí, nakrájenou cibuli, česnek, houby, klobásu a koření a vařte na mírném ohni asi 2 hodiny.
Maso vyjměte a nakrájejte, polévku zahustěte smetanou rozmíchanou s moukou, přidejte papriku lehce osmahnutou na másle a krátce povařte.
Vraťte maso do polévky a dochuťte ji trochou láku ze zelí, solí a pepřem. Podávejte s opečeným chlebem či čerstvým pečivem.