Máte radši sladší nebo kyselejší svíčkovou? Receptů existuje nepřeberné množstí, stačí si ji jen vyladit podle vlastní chuti.
Suroviny
1 kg odblaněné hovězí svíčkové
1/2 kg cibule
3 lžíce hladké mouky
3 lžíce oleje
50 g slaniny
3 dl smetany ke šlehání
5 ks nového koření
1 dl citronové šťávy
3 dl hovězího vývaru
300 g kořenové zeleniny
sůl, pepř
brusinkový džem
cukr
bobkový list
Postup
Svíčkovou nasolte a prošpikujte slaninou. Zprudka ji v kastrolu osmahněte.
Maso vyjměte a přidejte pokrájenou zeleninu včetně cibule. Jakmile bude hnědá, přidejte maso, koření a podle potřeby podlijte vývarem.
Měkké maso vyjměte, šťávu vyduste na tuk, zaprašte moukou a přidejte zbytek vývaru a smetanu. Omáčku dochuťte citronovou šťávou, cukrem, octem a ještě povařte.
Omáčku prolisujte přes cedník, maso nakrájejte na plátky. Omáčku podávejte s brusinkami.
Náš tip
Nechcete do omáčky přidávat mouku? Lze ji zahustit také větším množstvím cibule, klasickým škrobem anebo obyčejným bílým chlebem.