Zeleninu si vyberte podle chuti nebo toho, co máte zrovna doma k dispozici.
Potřebujete
1,5 kg kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer, dýni, pastinák, batáty, červenou řepu…)
1 palici česneku
2 cibule
4 lžíce olivového oleje
2 lžičky mleté uzené papriky
2 lžičky římského kmínu
60 ml medu
3 lžíce balzamikového octa
3 lžičky rozmarýnu
Postup
Zeleninu dobře omyjte hrubou houbičkou, slupku odstraňte, jen pokud je to nutné. (Určitě neloupejte červenou řepu, obarvila by ostatní zeleninu.) Oloupejte cibuli a česnek. Nakrájejte vše na větší díly, menší kusy a stroužky česneku nechte vcelku.
Ve velké míse promíchejte olej, med, ocet a koření. Vsypte zeleninu a promíchejte, aby se každý kousek obalil. Rozložte ji v jedné vrstvě na plech s pečicím papírem.
Osolte, opepřete a pečte při 180 °C za občasného obracení asi 40 minut, až bude zelenina měkká. Podávejte jako samostatné jídlo, přílohu nebo zeleninu využijte jako přísadu do salátu.