Suroviny
1 kg zadního hovězího masa
150 g špeku
olej
300 g cibule
300 g mrkve
150 g celeru
150 g kořenové petržele
10 kuliček celého pepře
5 kuliček nového koření
2 bobkové listy
80 g krupicového cukru
1 citron
1 l hovězího vývaru
80 g plnotučné hořčice
sůl
cukr
ocet
50 g másla
200 ml smetany na šlehání
Na podávání
100 ml ušlehané šlehačky
naložené brusinky
citron
Postup
Očištěný kus masa prošpikujte klínky z poloviny špeku. Pak jej na oleji opečte a dejte stranou.
Zbytek špeku nakrájejte na kostičky, přidejte na rozpálený olej po masu a vypečte. Přidejte nakrájenou zeleninu a orestujte.
Přidejte koření a cukr, nechte zkaramelizovat, vhoďte oloupaný a nakrájený citron bez jadérek, vmíchejte hořčici, přidejte maso, podlijte hovězím vývarem, osolte, přiklopte a vložte do trouby. Pečte, dokud není maso měkké.
Poté jej vyjměte z omáčky a uložte do tepla. Omáčku propasírujte přes husté síto nebo rozmixujte. Dochuťte solí, cukrem, octem, přidejte máslo a smetanu.
Na talíř servírujte plátek masa s knedlíkem, podlijte omáčkou, ozdobte šlehačkou, brusinkami a plátkem citronu.