My pijeme „svařák“, Švédové zase glögg (čte se gleg). Běžnější je červený s rozinkami a mandlemi, za vyzkoušení ale rozhodně stojí i méně obvyklý bílý, oslazený jemným bezovým sirupem.
Potřebujete
200 ml bezového sirupu
4 hvězdičky badyánu
1 skořice + na ozdobu
10 celých kardamomů
8 hřebíčků
6 cm zázvoru
1 citron
750 ml bílého vína
ovoce na ozdobu
Postup
Bezový sirup nalijte do kastrolu, přidejte badyán, 1 skořici, lehce podrcený kardamom, hřebíčky, zázvor nakrájený na plátky a proužky oloupané citronové kůry. Na mírném ohni chvilku povařte.
Poté stáhněte z plotny, nechte zcela vychladnout, kastrol přiklopte a uložte na celou noc někam do chladu – v lednici vám tento základ vydrží 2–3 dny. Pak vyndejte ze sirupu zázvor, citronovou kůru i ostatní koření.
Sirupový základ přelijte do většího hrnce, přidejte k němu víno a spolu znovu zahřejte – nenechte ho ale vařit, vypařil by se alkohol. Rozlijte do sklenic, můžete přidat skořici nebo plátky pomeranče, jablka apod. Popíjejte horké.