Kromě rozinek můžete do vánočky přidat i ořechy nebo kandované ovoce.
Suroviny
800 g hladké mouky
1 vejce
2 žloutky
½ lžičky soli
1 kostka droždí
500 ml mléka
100 g cukru
200 g másla
100 g rozinek
50 g mandlových plátků
Postup
Nejprve si připravte kvásek. V malém množství vlažného mléka rozmíchejte rozdrobené droždí, lžíci cukru a nechte několik minut odstát, než se na povrchu začnou tvořit malé bublinky.
Do velké mísy nasypte prosátou mouku, zbytek cukru, sůl, přidejte vejce i žloutky a zbylé mléko. Na závěr přilijte vychladlé rozpuštěné máslo a připravený kvásek. Vypracujte hladké a nelepivé těsto.
Přidejte do něho rozinky a ještě krátce propracujte. Mísu s těstem přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout, trvá to asi 1,5 hodiny.
Vykynuté těsto rozdělte na dvě poloviny a z každé z nich vytvořte tolik kuliček, z kolika copů budete vánočky plést. Kuličky nechte asi půl hodiny vykynout a poté z nich vytvořte prameny.
Z nich upleťte vánočku a dejte ji na další půlhodinu kynout. Troubu předehřejte na 220 °C. Vykynuté vánočky potřete vejcem, posypejte plátky mandlí a vložte do vyhřáté trouby.
Po 10 minutách snižte teplotu na 170 °C a pečte ještě asi hodinu. Po upečení nechte vánočky vychladnout na mřížce.