Na nakládání se hodí hříbky, babky, lišky i poddubáky.
Suroviny na 4 sklenice
1 kg očištěných hub
2 lžíce octa
sůl
Na nálev
500 ml octa
1,5 l vody
10 kuliček pepře
10 kuliček nového koření
5 bobkových listů
pár lístků bazalky
1 lžička hořčičného semínka
sůl
Postup
Houby povaříme v osolené a okyselené vodě. Pak je rozložíme na mřížku a necháme vychladnout. Naskládáme je do vymytých sklenic. Přísady na nálev povaříme a necháme vystydnout.
Pak jím houby přelijeme tak, aby byly zcela ponořené. Naplněné sklenice uzavřeme a sterilujeme při 100 0C asi 15 min. Necháme je vychladnout a uložíme do chladu a temna. Konzumujeme nejdříve za měsíc.
štítky: nakládané houby