Nejtěžší částí tohoto receptu je správně připravit omáčku. Držíme palce, ať se vám to podaří napoprvé.
Potřebujete
Na omáčku
2 slané muffiny
bulky nebo kaiserky
2 vejce
50 ml bílého vína
70 g másla
citron
sůl
Na náplň
4 vejce
8 lžic octa
1 lžíci másla
4 plátky šunky od kosti
bylinky (petržel) na ozdobu
Postup
Nejprve si připravte omáčku. Oddělte žloutky od bílků. K žloutkům přilijte bílé víno. Ve vodní lázni šlehejte žloutky s vínem tak dlouho, dokud nezačnou houstnout. Poté začněte po částech zašlehávat rozpuštěné máslo. Hotovou omáčku dochuťte solí a citronovou šťávou.
Na sporák postavte větší hrnec. Vlijte do něj 600 ml vody a přidejte osm lžic octa. Vodu přiveďte těsně pod bod varu. Vejce po jednom rozklepněte do naběračky. Tu ponořte do vody a vejce z ní opatrně vypusťte. Pošírujte je asi tři minuty, tak aby byl bí lek pevný, ale při pohmatu jste cítili tekutý žloutek.
Pečivo rozkrojte a opečte v toustovači nebo pod grilem. Plátky šunky krátce opečte na másle na pánvi a položte na opečené pečivo. Na šunku položte pošírované vejce, přelijte je omáčkou a ozdobte bylinkami.