Jemný hruškový koláč je tak vynikající, že až ho jednou ochutnáte, budete ho péct donekonečna.
Suroviny
150 g hladké mouky
200 g cukru krystal
6 lžic másla
2 vejce
1 balení vanilkového cukru
1 balení skořicového cukru
2 lžičky strouhané citronové kůry
špetka mletého kardamomu
1 balení prášku do pečiva
4 hrušky
1 lžíce koňaku
mouka, cukr a máslo na drobenku
Postup
Hrušky oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Zakápněte koňakem, posypte skořicovým cukrem a nechte stát.
V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a špetku kardamomu. V druhé míse ušlehejte máslo a cukr do nadýchané směsi. Přidejte citronovou kůru a ještě chvíli šlehejte. Pak přidejte vejce a suchou směs a promíchejte. Nakonec vmíchejte hrušky s koňakem.
Těsto nalijte do dortové formy vystlané pečicím papírem a vršek posypte drobenkou.
Dejte péct do trouby vyhřáté na 175 °C asi na 50 minut. Propečenost ověřte špejlí.