Další varianta oblíbené dýňovky, tentokrát se suchým bílým vínem.
Suroviny
1 máslová
špagetová nebo jiná dýně
2 šalotky
1 stroužek česneku
2 lžíce extra panenského oleje
2 lžíce dýňového oleje
2 lžíce másla
1 lžička dýňových semínek
150 ml bílého suchého vína
1 litr zeleninového nebo drůbežího vývaru
250 ml smetany
100 ml zakysané smetany
hrubá sůl a čerstvě pomletý černý pepř
Postup
Rozkrájenou a oloupanou dýni dáte na plech, pokapete olivovým olejem, osolíte a vložíte do rozpálené trouby asi na 40 minut. V hrnci na másle orestujete najemno nakrájenou šalotku, stroužek česneku, přisypete směs z plechu, zalijete vínem a vývarem a vaříte na mírném plameni asi 10 minut. Směs potom rozmixujete, přidáte smetanu, dochutíte solí a pepřem.
Na pánvičce opečete nasucho dýňová semínka a při podávání nasypete hrstičku navrch každého talíře.
Polévku dozdobíte ještě dýňovým olejem a zakysanou smetanou.