Znalci vědí, že polévka gazpacho se podává zásadně studená! Zkuste ji, v létě přijde k chuti.
Suroviny na 6 porcí
7 rajčat
1 salátová okurka
1 červená paprika
2 stroužky česneku
1 velká cibule
3 lžíce olivového oleje
1,5 l zeleninového vývaru
celý černý pepř
francouzská bageta (nebo toastový chléb)
2 lžíce vinného octa 5 lžic červeného vína
100 g salámu chorizo
2 vejce
Postup
Rajčata omyjeme a najemno rozmixujeme s nalámanou bagetou, octem, vínem, olejem a studeným zeleninovým vývarem. Na jemno nakrájíme česnek, přidáme ho do hmoty, vše opepříme (čerstvě namletým pepřem) a dobře promícháme. Na malé kostičky nakrájíme papriku, nadrobno cibuli a okurku.
Každou porci studené polévky pak ozdobíme paprikou, cibulkou a salátovou okurkou. Chcete-li Gazpacho mít opravdu španělské, nakrájejte na drobné kostičky salám chorizo a uvařené vejce. Doporučujeme servírovat do ledově vychlazených talířů.