Pokrmům dává naprosto výjimečnou chuť.
Ingredience
5 kg švestek
1,5 kg medu
5 g kyseliny citronové
5 l vody
vinné kvasinky
Postup
Vypeckované švestky dáme do velkého hrnce, přidáme kyselinu citronovou a zalijeme vodou. Na mírném ohni je budeme vařit asi 20 minut. Pak odstavíme.
Do chladného základu přidáme vzklíčené kvasinky, přelijeme do uzavíratelné nádoby, zabráníme přístupu vzduchu a necháme 24 hodin kvasit při pokojové teplotě.
Druhý den směs přecedíme, přelijeme do uzavíratelné nádoby opatřené speciální kvasnou zátkou.
Po 3 dnech přidáme 2 l vody svařené s medem. Pokud nemáme rádi sladké víno, medu ubereme. Nádobu dolijeme převařenou vodou, aby nad moštem bylo co nejméně vzduchu.
Kvašení trvá 2 týdny i déle. Ukončení procesu poznáme podle toho, že v kvasné zátce ani v moštu již nepozorujeme unikající oxid uhličitý v podobě bublinek.