Kdy jste si naposledy udělali svou domácí marmeládu?
Suroviny
1 kg čerstvých jahod
500 g želírovacího cukru 2:1
1 lžičku kyseliny citronové
Postup
Jahody pokrájíme na menší kousky, dáme do kastrolku a na mírném ohni dusíme ve vlastní šťávě. Až se rozvaří, necháme je chvíli vychladnout a poté rozmixujeme tyčovým mixérem do požadované hmoty. Záleží na tom, jestli chceme marmeládu hladkou, nebo v ní chceme najít kousky ovoce.
Do jahodové hmoty vmícháme želírovací cukr a kyselinu citronovou a směs za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme asi 5 minut a během této doby sbíráme vzniklou pěnu.
Odstavíme ze sporáku, necháme vychladnout a plníme do vyvařených zavařovacích skleniček. Ty potom na 10 minut obrátíme víčkem dolů a máte hotovo. Pokud chcete, můžete sklenice na závěr zavařit.