Makarony se sýrem jsou oblíbeným jídlem z těstovin. Jsou velmi jednoduché na přípravu, ale chutnají znamenitě.
Suroviny na 6 porcí
450 g makaronů
100 g čedaru
200 g eidamu
2 lžíce polohrubé mouky
3 snítky čerstvého tymiánu
2 hrsti čerstvé nasekané petrželky
5 lžic másla
800 ml plnotučného mléka
1 cibule
2 stroužky česneku
1 bobkový list
sůl, pepř
Postup
Těstoviny vařte v osolené vodě přibližně 7 minut. Sceďte je a vmíchejte do nich tři lžíce másla. Do hrnce s makarony nalijte mléko a přidejte česnek, bobkový list a tymián. Přiveďte k varu a vařte na mírném plameni asi 5 minut. Pak odstavte.
Dvě lžíce másla rozpusťte na pánvi a přidejte mouku. Vymíchejte světlou jíšku a přidejte k ní asi tři lžíce mléka z hrnce. Prošlehejte metličkou, aby se nevytvořily hrudky. Míchejte, dokud omáčka nezhoustne.
Omáčku odstavte a vmíchejte do ní eidam, který nastrouháte najemno. Míchejte, dokud se sýr nerozpustí a nevznikne hladká omáčka. Osolte a opepřete.
Z hrnce s makarony odstraňte česnek a byliny a zalijte je omáčkou. Přidejte petrželku a promíchejte. Těstoviny nalijte do vymazaného pekáčku. Posypte nahrubo nastrouhaným čedarem a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C na zhruba 35 minut, dokud povrch nezezlátne.