Tradiční německá specialita chutná nejlépe odleželá. Zabalte ji proto do alobalu a nechte aspoň týden „dojít“.
Suroviny
125 g rozinek
500 g rozinek
250 g nasekaných mandlí
100 g kandovaného pomeranče
100 g kandovaného citronu
100 ml rumu
1 kg polohrubé mouky
120 g čerstvého droždí
250 ml mléka
375 g másla
175 g cukru
125 g rozpuštěného másla na potření
100 g práškového cukru
Postup
S přípravou začneme už den předem. Oba druhy rozinek, mandle i kandované ovoce zalijeme rumem a necháme v ledničce přes noc natáhnout. Následující den se můžeme pustit do pečení. Mouku nasypeme do velké mísy. V další misce smícháme droždí s vlažným mlékem (předem mléko trošku zahřejeme), přidáme trošku cukru a důkladně promícháme.
Změklé máslo (není-li měkké, můžeme ho na okamžik zahřát v mikrovlnce a poté ručně prohníst), droždí s mlékem a zbylý cukr přimícháme k mouce. Teď přijde na řadu technika: těsto v míse hněteme elektrickým šlehačem, dokud není hladké.
Těsto přikryjeme utěrkou a necháme půl hodiny na teplém místě kynout. Po půl hodině do těsta opatrně vmícháme ořechy a ovoce. Těsto znovu důkladně prohněteme a dáme na další půlhodinu kynout. Troubu předehřejeme na 200 °C.
Vál posypeme moukou. Těsto vyválíme do obdélníku a srolujeme do šišky. Potom štolu položíme na plech vyložený pečicím papírem a přikryjeme alobalem. Necháme další půlhodinu kynout. Po půlhodině můžeme štolu dát konečně péct.
Pečeme deset minut při 200 °C, potom stáhneme teplotu na 180 °C a pečeme dalších 40 minut. Nakonec rozpustíme zbylých 125 g másla a štolu jím potřeme. Okamžitě posypeme práškovým cukrem, aby dobře držel.