Lehká nadýchaná pěna z kvalitní čokolády je nadpozemskou dobrotou.
Suroviny na 4 porce
200 g kvalitní hořké čokolády
4 vejce
2 lžíce tmavého třtinového cukru
2 lžíce moučkového cukru
Na ozdobu
200 ml smetany ke šlehání (obsah tuku 40 %)
Postup
Čokoládu rozlámejte na menší kousky a rozpusťte ve vodní lázni. Bílky oddělte od žloutků. Rozpuštěnou čokoládu nechte trochu vychladnout a pak do ní vmíchejte všechny žloutky.
Z bílků vyšlehejte ručním šlehačem tuhý sníh. Přidejte do něj třtinový i moučkový cukr a znovu šlehejte, dokud nebude sníh pevný. Sníh pozvolna vmíchejte do čokoládové směsi.
Hotovou pěnu naporcujte do skleniček a dejte alespoň na 4 hodiny vychladit do lednice.
Ze smetany vyšlehejte šlehačku a ozdobte s ní vychlazenou pěnu. Můžete dozdobit čerstvou mátou.