Sladká, jemná buchta se rozplývá na jazyku. Perfektně chutná k odpolednímu kafíčku.
Suroviny
280 g hladké mouky
330 g krupicového cukru
1 lžička jedlé sody
1 lžička skořice
½ lžičky muškátového oříšku
½ lžičky soli
300 g dýňového pyré (z dýně Hokaido)
120 ml oleje (slunečnicový nebo řepkový)
2 vejce
80 ml vody
50 g mléčné čokolády (nasekané nahrubo)
máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C a bochníkovou pečicí formu (o velikosti asi 26 x 11 cm) vymažte máslem a vysypte hrubou mouku.
Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, cukr, jedlou sodu, skořici, muškátový oříšek a sůl.
V jiné míse smíchejte dýňové pyré (připravíte tak, že dýni oloupete a nakrájíte na kostičky. Dáte do hrnce, zalijete vodou a přidáte lžíci slunečnicového oleje nebo másla a uvaříte doměkka. Poté slijete a dýni rozmixujete na pyré), olej, vejce a vodu. Směs přidejte do suchých přísad a jemně promíchejte stěrkou. Nakonec vmíchejte nasekanou čokoládu.
Těsto nalijte do připravené formy a při cca 170 °C pečte 50 až 60 minut (vyzkoušejte propečenost zapíchnutím špejle).