Dříve v žádné spíži nechyběla klevela a ta pravá od babičky je prostě nejlepší. Taková se musí připravovat z čerstvého a dobře vyzrálého rozvařeného ovoce. Hodí se k bílým pečeným nebo grilovaným masům.
Suroviny
1,5 kg třešní
300 g cukru
3 lžíce rumu
několik jadérek z třešňových pecek
Postup
Třešně omyjeme, vypeckujeme, dáme do kastrolu, podlijeme 250 ml vody, přidáme oloupaná třešňová jadérka a vaříme do změknutí. Postupně přidáme cukr a mícháme.
Podle toho, jaké chceme docílit hustoty, necháme odpařit vodu. Po jeho rozpuštění přidáme rum a už nevaříme.
Horkou klevelu plníme do sklenic a zašroubujeme a krátce sterilujeme při 85 °C. Po vyjmutí sklenice obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Tags :
klevela