Na opomíjeném a přitom tak dobrém nákypu si můžeme pochutnat celoročně. Báječně se do něj hodí i kompotované ovoce.
Suroviny na 4 porce
1 hrnek rýže
2−3 hrnky mléka
kousek celé skořice
100 g Hery
3 vejce
5 lžic moučkového cukru
1 vanilkový cukr
500 g švestkového či meruňkového kompotu
špetka soli
tuk na vymazání formy
Postup
Mléko zahřejeme, osolíme, vsypeme rýži, přidáme špetku soli a skořici. Za stálého míchání přivedeme směs k varu, zmírníme a uvaříme doměkka. Během vaření je třeba rýži často míchat a případně dolévat mléko. Uvařená rýže by měla být mazlavá. Rýží odstavíme.
Žloutky ušleháme se změklým tukem do pěny a vmícháme je do zchladlé rýže. Z bílků vyšleháme sníh a 2/3 zlehka vmícháme k rýži.
Do vymazaného pekáče rozetřeme vrstvu rýže, poklademe okapaným ovocem, opět vrstvu rýže, navrch zbytek ovoce a 1/3 sněhu. Pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C dozlatova.
Než se nákyp zapeče, svaříme kompotovou šťávu na konzistenci sirupu, kterým poléváme jednotlivé porce nákypu.