Noky přelité omáčkou jsou skvělým moučníkem, jsou-li určené dětem, pálenku vynecháme.
Jahodová omáčka
Suroviny na 4 porce
300g jahod
2 lžíce moučkového cukru
½ lžičky citrónové šťávy
200 ml smetany ke šlehání
2 lžičky ovocné pálenky
Postup
Jahody očistíme, omyjeme a necháme okapat, pak umixujeme. Přidáme moučkový cukr, kůru z poloviny citronu a ovocnou pálenku. Můžeme použít i rozmražené jahody. Omáčka by měla být velmi jemná.
Do kastrolu dáme hřát šlehačku, když začne mírně probublávat, přilijeme do ní rozmixovanou jahodovou směs.Když začne mírně houstnout, odstavíme a ještě horkou jí přelijeme ňoky.
Domácí noky
Suroviny na 5 porcí
6 velkých brambory, spíše moučné
4 lžíce kukuřičné mouky
4 lžíce hladké mouky a dále dle potřeby
1 vejce sůl
Postup
Brambory uvaříme ve slupce, necháme trochu vychladnout a ještě teplé je oloupeme a nastrouháme či protlačíme strojkem na brambory. Můžeme si připravit jednu z přísad. Špenát přidáváme drobně posekaný, mrkev předem uvaříme, pak nastrouháme. Dýni spaříme či lehce povaříme, pak nastrouháme.
Přidáme vejce, pokud chceme, přidáme jednu z přísad, osolíme a postupně přisypáváme hladkou mouku, až vytvoříme těsto, které se nelepí.
Pak udělíme válečky asi tak 3 cm dlouhé a v průměru, aby měly zhruba 2 cm. Noky můžeme ještě vytvarovat vidličkou. Necháme je lehce oschnout (5 – 10 minut). 3 Vkládáme do osolené vroucí vody a vaříme asi po dobu 2 minuty. Když jsou vařené, vyplavou. Uvařené noky vždy necháme okapat.