TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Specialita z Británie, ať vám chutná!

Suroviny

100 g mouky 2
5 čajové lžičky soli
5 ml různého vánočního koření
5 ml skořice trochu čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
200 g sádla
250 g čerstvých chlebových drobečků z bílého chleba
200 g hnědého cukru
200 g strouhané mrkve
200 g strouhaných jablek
300 g rozinek
200 g korintek
200 g sultánek
100 g směs kandované kůry z pomeranče, citronu atd.
50 g strouhaných mandlí
2 x 15 ml sirupu z cukrové řepy
velká vinná sklenka cointreau nebo brandy nebo sherry
4 lehce promíchaná vejce

Postup

Mouku, sůl a koření nasypeme do velké mísy. Poté přidáme všechny další suché přísady a smícháme.

Na pánvi ohřejeme sirup, přidáme kandovanou kůru a alkohol a nakonec vejce. Přilijeme k suchým surovinám a opatrně zamícháme. Přikryjeme utěrkou a necháme do druhého dne odstát v chladu.

Druhý den se dáme do tvarování. V Anglii seženeme na vánoční pudink speciální formy, ale stačí jakoukoliv nádoba, která vydrží vodní lázeň. Vymazanou formu naplníme těstem, pak ji překryjeme pečicím papírem a přes něj dáme ještě alobalem.

Musí být dostatečně velký, aby se dal přitisknout k okraji.

Pudink vaříme 5–6 hodin ve vodní lázni. Hrnec by měl být asi ze 2/3 plný vody.

Nesmíme zapomenout vodu dolívat. Nakonec necháme pudink vychladnout, sejmeme fólii i pečicí papír a zakryjeme novým papírem a alobalem. Pudink můžeme klidně až do Vánoc zamrazit. Několik dní před Štědrým dnem pudink vyndáme a necháme rozmrznout. Ohřejeme ho ve vodní lázni a servírujeme tak, že ho polijeme brandy a zapálíme.

 

 

Tags : pudink

Nenechte si ujít další zajímavé články

Tajemství oceánů: Proč zůstává 90 % mořského dna neprobádané?
epochaplus.cz

Tajemství oceánů: Proč zůstává...

Přestože žijeme v době technologických zázraků,...
Před 100 lety „Špaček“ vyletěl do oblak a byl z toho národní výškový rekord
epochalnisvet.cz

Před 100 lety „Špaček“ vyletěl...

Před sto lety v březnu 1925 šéfpilot společnosti...
Tradiční beránek: Jako od babičky
panidomu.cz

Tradiční beránek: Jako od...

Receptů na velikonočního beránka je...
Český pavilon na EXPO 2025 v Ósace otevřen: Symbol růstu, inovace a mladé energie
21stoleti.cz

Český pavilon na EXPO 2025 v...

[caption...
Faustův dům na Karlově náměstí: Místo se stopami okultismu a alchymie!
enigmaplus.cz

Faustův dům na Karlově...

Na Karlově náměstí v Praze...
Zaostřeno na zuby!
nejsemsama.cz

Zaostřeno na zuby!

Kdo by stál o zuby, které se dávají na noc...
LD Seating představuje nové křeslo Flexi Lounge navržené studiem Orlandini Design
iluxus.cz

LD Seating představuje nové...

Od uvedení první židle Flexi...
Málem jsem přišla o dcerku
skutecnepribehy.cz

Málem jsem přišla o dcerku

Když mi Eliška poprvé řekla, že má nové...
Stín pro „nekonečně“ velká okna
rezidenceonline.cz

Stín pro „nekonečně“ velká...

Trendem soudobé architektury je velkorysé prosklení...
Klášter Zlatá Koruna: Panovníkův dík za vítězství
epochanacestach.cz

Klášter Zlatá Koruna:...

Výstavný klášter Zlatá Koruna patří k nejlépe...
Mareš obviněn z nevěry!
nasehvezdy.cz

Mareš obviněn z nevěry!

Na svém kontě má Leoš Mareš...
6 nešťastných císařů: Římu vládli v jediném roce
historyplus.cz

6 nešťastných císařů: Římu...

Pupienus přivedl do Říma Germány a svěřil jim...