Specialita z Británie, ať vám chutná!
Suroviny
100 g mouky 2
5 čajové lžičky soli
5 ml různého vánočního koření
5 ml skořice trochu čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
200 g sádla
250 g čerstvých chlebových drobečků z bílého chleba
200 g hnědého cukru
200 g strouhané mrkve
200 g strouhaných jablek
300 g rozinek
200 g korintek
200 g sultánek
100 g směs kandované kůry z pomeranče, citronu atd.
50 g strouhaných mandlí
2 x 15 ml sirupu z cukrové řepy
velká vinná sklenka cointreau nebo brandy nebo sherry
4 lehce promíchaná vejce
Postup
Mouku, sůl a koření nasypeme do velké mísy. Poté přidáme všechny další suché přísady a smícháme.
Na pánvi ohřejeme sirup, přidáme kandovanou kůru a alkohol a nakonec vejce. Přilijeme k suchým surovinám a opatrně zamícháme. Přikryjeme utěrkou a necháme do druhého dne odstát v chladu.
Druhý den se dáme do tvarování. V Anglii seženeme na vánoční pudink speciální formy, ale stačí jakoukoliv nádoba, která vydrží vodní lázeň. Vymazanou formu naplníme těstem, pak ji překryjeme pečicím papírem a přes něj dáme ještě alobalem.
Musí být dostatečně velký, aby se dal přitisknout k okraji.
Pudink vaříme 5–6 hodin ve vodní lázni. Hrnec by měl být asi ze 2/3 plný vody.
Nesmíme zapomenout vodu dolívat. Nakonec necháme pudink vychladnout, sejmeme fólii i pečicí papír a zakryjeme novým papírem a alobalem. Pudink můžeme klidně až do Vánoc zamrazit. Několik dní před Štědrým dnem pudink vyndáme a necháme rozmrznout. Ohřejeme ho ve vodní lázni a servírujeme tak, že ho polijeme brandy a zapálíme.