Asi nejoblíbenější švédské sladké pečivo zvané kanelbulle má dokonce svůj den, slaví se 4. října.
Potřebujete
150 g másla
5 dl mléka
50 g droždí
90 g krystalového cukru
0,5 lžičky soli
2 lžičky kardamonu
800 g mouky
1 žloutek
třtinový cukr
Náplň
150 g másla
90 g cukru
2 lžíce skořice
Droždí rozdrobte, zalijeme mlékem ohřátým na 37 °C a smíchejte. Přidejte máslo, cukr, sůl a kardamon. Přidávejte po částech mouku a vypracujte hladké těsto. Zakryjte vlhkou utěrkou a nechte vykynout na teplém místě asi 45 minut.
Těsto rozdělte na čtyři díly, každý vyválejte do tenčího podlouhlého tvaru. Smíchejte suroviny na náplň a potřete jí povrch každého kusu, pak srolujte. Rolky nakrájejte na 10 menších kousků a položte je řezem nahoru na plech s pečicím papírem, přikryjte utěrkou a nechte kynout ještě 40 minut.
Těsto potřete vyšlehaným žloutkem a trochu pocukrujte třtinovým cukrem. Pečte v troubě předehřáté na 225–250 °C 5–10 minut.