Kimči je tradiční korejská specialita vyráběná obvykle z čínského zelí, česneku a pálivých papriček.
Potřebujete
40 g mořské soli
1,2 kg pekingského zelí
370 g jarních cibulek
49 g čerstvého zázvoru
10 stroužků česneku
30 g chilli koření
1,5 lžičky cukru krupice
Postup
Ve džbánu rozpusťte ve 2 litrech studené vody 30 g soli. Zelí nakrájejte na 5cm kousky, nasypte ho do nejméně 2,5 litrové nádoby ze skla, porcelánu či kameniny a zalijte slaným nálevem tak, aby bylo zelí ponořené. Zatěžkejte talířem a nechte stát při pokojové teplotě, až zelí začne kvasit (v tekutině se objeví bubliny a zelí mírně zkysne).
Zelí sceďte a nálev uschovejte. V míse smíchejte zelí s nakrájenou jarní cibulkou, nastrouhaným zázvorem, prolisovaným česnekem, chilli, cukrem a zbylou solí. Vše úřendejte do sterilizované 2litrové sklenice a zalijte odloženým nálevem, aby byla směs ponořená.
Část zbývajícího nálevu nalijte do plastového sáčku, dobře uzavřete a položte na zelí, aby zůstalo ponořené. Postavte do místnosti o teplotě asi 20 °C a nechte ještě 4– 6 dnů kvasit. Pak odstraňte sáček, uzavřete sklenici a uchovávejte v chladničce.