TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Koblihy patří k nejoblíbenějším druhům sladkého pečiva. Když ochutnáte ty, které si připravíte sami doma, tak už nikdy nebude chtít kupované.

Ingredience

500 g hladké nebo polohrubé mouky + na poprášení
40 g cukru krupice
40 g másla
4 žloutky
30 g droždí
3 lžíce rumu
250 ml vlažného mléka
špetka soli
nastrouhaná kůra z jednoho citronu
250 ml oleje na smažení
asi 200 marmelády na plnění (nejlépe domácí)
cukr moučka (s vanilkou) na poprášení

Postup

V misce nebo hrnku rozetřete droždí se lžící cukru a mouky. Zřeďte čtyřmi lžícemi vlažného mléka a na teplém místě nechte vzejít kvásek.

V míse utřete máslo se zbylým cukrem do pěny a postupně zatírejte jeden po druhém žloutky. Pak vlijte vzešlý kvásek, rum, přidejte sůl, nastrouhanou citronovou kůru, mouku, mléko a zpracujte na hladké a vláčné těsto.

Mísu přikryjte a nechte na teplém místě asi tři čtvrtě hodiny kynout, až zhruba zdvojnásobí svůj objem.

Na lehce pomoučněné pracovní ploše těsto rozválejte na asi centimetr silnou placku.

Sklenkou naznačte kolečka – těsně vedle sebe, aby vám ne-zbylo moc odkrojků.

Na polovinu koleček naklaďte lžičkou trochu marmelády (ne-dávejte jí moc, koblihy by při smažení šly ke dnu).

Zbylá kolečka dokrojte. Položte na marmeládu, okraje důkladně přitlačte a ještě jednou vykrojte skleničkou. Okraje budou hladké a pevně spojené. Pak koblihy lehce poprašte moukou a nechte na utěrce ještě asi čtvrt hodiny kynout.

Tuk rozehřejte v menším hlubším kastrolu. Vhoďte do něj drobek pečiva; pokud tuk začne prskat, je už dost horký.

Opatrně vkládejte koblihy, smažte je dozlatova (asi pět minut) a vyndávejte drátěnou naběračkou. Podávejte pocukrované.

Tags : koblihy

Nenechte si ujít další zajímavé články