Naloženou zeleninovou směs využijete jako pestrou oblohu k různým pokrmům nebo ji můžete chroupat jen tak samotnou.
Potřebujete
1 kg cherry rajčátek
600 g salátových okurek
200 g malých cibulek
2 papriky
1 paličku česneku
svazek bylinek
8 menších bobkových listů
4 kuličky nového koření
1 lžíci hořčičného semínka
1 lžíci kuliček pepře
700 ml vody
50 g cukru krupice
30 g soli
300 ml vinného bílého octa
Postup
Rajčata, okurky, papriky a bylinky omyjte a osušte. Cibulky a česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. Malé okurky nechte vcelku, pokud jsou větší,nakrájejte je, a papriky na kousky. V hrnci svařte vodu, cukr, sůl a ocet.
Do sklenic skládejte zeleninu po vrstvách. Při plnění zeleninu lehce pěchujte a prokládejte stroužky česneku bylinkami, kořením a hořčičným semínkem.
Sklenice zalijte horkým nálevem asi 1 cm pod okraj, aby byla zelenina potopená. Uzavřete víčky a sterilujte ve vodní lázni 15 minut při 85–90 °C . Množství vystačí asi na 4–5 0,5l sklenic.