Ozvláštněte klasickou květákovku sýrovými nočky!
Ingredience
1 květák
80 g másla
2 brambory
pažitka
1 l kuřecího vývaru
sůl a čerstvě mletý pepř
špetka muškátového oříšku
200 ml smetany 12%
Na nočky
1 vejce
3 lžíce nastrouhaného ementálu
2 stroužky utřeného česneku
1 lžíce jemně nasekané petrželky
2–3 lžíce hrubé mouky
Postup
Kousky květáku opečeme na másle. Přidáme na kostky pokrájené brambory, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme, přidáme muškátový oříšek a vaříme 10 minut. Děrovanou naběračkou vybereme pár růžiček vcelku a dáme je stranou.
Zbylý květák a brambory vaříme ještě 10 minut, odstavíme a polévku rozmixujeme dohladka. Dáme ji na oheň, vlijeme sladkou smetanu a pomalu přivedeme k varu. Ve větším hrnku postupně smícháme vidličkou suroviny na nočky (v pořadí, jak jsou uvedeny za sebou).
Vznikne tužší těsto, z něj ukrajujeme lžičkou malé podlouhlé nočky. Vhazujeme je do polévky a zavaříme je. Počkáme ještě 3 minuty a polévku odstavíme. Vložíme zpátky odložené květákové růžičky a před podáváním polévku ozdobíme nasekanou pažitkou.
Extra tip
Místo nočků použijeme krutony.