Suroviny na 6 porcí
300 g fazolí
5 brambor
8 kuliček černého pepře
2 celé bobkové listy
3 kuličky nového koření
2 klobásky (typu čabajka)
6 velkých žampionů
2 cibule 6 lžic sádla
2 lžíce hladké mouky
1 lžíce sladké papriky
½ l plnotučného mléka
250 ml zakysané smetany (nebo šlehačky)
4 stroužky česneku
1 lžíce octa
1 lžíce cukru
1 lžička soli
Postup
Fazole namočte přes noc do vody. Ráno ji vyměňte, přidejte sůl, bobkový list, pepř, nové koření a uvařte je do poloměkka.
Přidejte brambory na kostičky. Vedle orestujte na polovině sádla plátky žampionů.
Až budou fazole s bramborami měkké, vložte kolečka klobásy a žampiony.
Přilijte smetanu rozmíchanou s mlékem. Zahustěte jíškou ze sádla, nasekané a zpěněné cibule, mouky a papriky. Nechte přejít varem. Dochuťte česnekem, solí, cukrem a kapkou octa.