Suroviny
230g studeného másla
260g hladké mouky
15g cukru krupice
čtvrt lžičky soli
120g velmi studené vody
500g rebarbory
3 lžíce kukuřičného škrobu
1/3 hrnku cukru
špetka soli
lžička zázvoru
jahody
Postup
V míse smícháme mouku, cukr a sůl. Máslo nakrájíme na kostky, přidáme k mouce a rukama propracujeme – snažíme se máslo vždy zploštit a trochu rozdrobit. Přilijeme vodu a špachtlí promícháme, aby vzniklo těsto. Výsledek bude dost vlhký a lepivý. Těsto rozdělíme na dvě části, a každou zabalíme do fólie. Dáme do ledničky na 2 hodiny.
Rebarboru nakrájíme na drobné kousky a smícháme s ostatními ingrediencemi na náplň. Troubu předehřejeme na 220 stupňů. Z lednice vyndáme větší část těsta, tu na pomoučněném vále rozválíme na tenký plát o něco menší než plech. Na těsto rozmístíme rebarboru.
Poté rozválíme druhou část těsta a šikmo ji rozkrájíme na proužky, z kterých na koláči vytvoříme mřížku. Nakonec okraje spodního plátu těsta ohneme nahoru. Povrch můžeme potřít rozšlehaným vejcem.
TIP
Roste vám na zahradě rebarbora? Upečte z ní tento křehký koláč, určitě vám venku na dece přijde k chuti