Suroviny na 4 porce
800 g zel. chřestu
1 citron
1 lžič. krupice
1 vejce
1 lžič. másla + na vymazání
4 plátky suš. šunky
sůl
200 ml šlehačky
pepř
50 ml b. suchého vína
150 g ementálu petrželka
vařené nové brambory
Postup
Chřestu odřízneme zdřevnatělé konce, oloupeme spodní třetinu stonků. V hrnci svaříme vodu se solí, citronovou šťávou a cukrem. Přidáme máslo, vložíme chřest a vaříme 2minuty, na skus. Slijeme a ihned ponoříme do ledové vody – zachová si tak barvu a křehkost.
V misce prošleháme sýr s vejcem, smetanou, vínem, osolíme a opepříme. Chřest rozdělíme na 4 svazky a každý obalíme šunkou. Balíčky naskládáme do vymazané misky a přelijeme sýrovo-smetanovou směsí. V troubě zapékáme 25 minut, dokud se sýr nerozpeče.