Zelený chřest je už několik let v kurzu. Vyzkoušejte dnešní recept, neboť si opravdu pochutnáte. Výhoda je, že to není složité.
Ingredience
10 stonků zeleného chřestu
1 střední cibule
3 stroužky česneku
100 ml suchého bílého vína
500 ml zeleninového vývaru
200 ml smetany
50 g ovčího sýru
50 g másla
cukr
sůl, pepř
čerstvý kopr
Postup
Chřest zbavte dřevnatých konců. Poté stonky nakrájejte na malé kousky. Špičky chřestu si dejte stranou, poté s nimi polévku ozdobíte.
Do rozpáleného hrnce přidejte máslo, a až bude rozpuštěné, přidejte nakrájenou cibulku. Restujte do té doby, než zesklovatí. Poté přidejte i česnek a pak pokrájený chřest. Opět chvíli restujte.
Chřest zalijte vínem, které nechte svařit na polovinu. Poté přilijte vývar se smetanou a vařte zhruba 15–20 minut.
Polévku potom rozmixujte dohladka s máslem a duchuťte solí, pepřem a cukrem. Nezapomeňte polévku přecedit přes jemné síto.
Vámi připravený pokrm dokončete hoblinkami sýru, orestovanými špičkami chřestu a nasekaným koprem.
Polévku si můžete také ozdobit bylinkami z vaší zahrádky, které máte rádi. Nejčastěji používanou ozdobou je sedmikráska nebo petrklíč. Je na vás, zda chcete pokrm zdobit.