Suroviny
400 g polohrubé mouky
200 g uvařených brambor
1 vejce
2 špetky soli
100 ml vody
Náplň
200 g tvarohu
čerstvá pažitka a sůl
K podávání
zakysaná smetana
slanina
čerstvá slanina
Postup
Začneme náplní – do tvarohu zamícháme petržel a osolíme. Pokračujeme pirohy: vychladlé, ve slupce uvařené brambory nastrouháme na jemném struhadle.
Přendáme je do mísy, přidáme polohrubou mouku, vejce, vodu a sůl. Suroviny důkladně zpracujeme. Těsto rozkrojíme napůl, vyválíme na co nejtenčí placku a z ní vykrojíme kroužky o průměru 8–10 cm, do kterých dáme náplň, okraje lehce potřeme vodou, přehneme je a kraje přimáčkneme k sobě.
Pirohy postupně uvaříme (nejlépe na více várek) a následně je ihned servírujeme s trochou zakysané smetany, orestovanými kostičkami anglické slaniny a čerstvou pažitkou.