Recept spojovaný s bývalou rakousko-uherskou monarchií. Zkuste tedy jídlo, které si dopřávali ti nejvýše postavení!
Suroviny
2 pláty listového těsta
1 l mléka
250 g másla
3 sáčky vanilkového pudinku
250 g cukru krupice
3 vejce
500 ml smetany ke šlehání
semínka z 1 vanilkového lusku
cukr moučka na posypání
Postup
Nejdřív rozehřejeme troubu na 180 °C.
Pláty listového těsta rozložíme na dva plechy, propícháme je vidličkou a pečeme je asi 10–15 minut dozlatova.
Pak uděláme pudinkovou náplň. V menší části mléka rozmícháme dohladka pudinky, 200 g cukru a třemi žloutky.
Zbylé mléko mezitím zahříváme na středním ohni, vlijeme do něj rozmíchaný pudink a vše za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme asi 2 minuty a stáhneme z plotny.
Z vajec oddělíme žloutky od bílků, z bílků ušleháme sníh, který vmícháme do horkého pudinku. Povrch pudinku zakryjeme fólií, aby se neudělal škraloup, a necháme vychladnout.
Máslo vyšleháme do pěny a postupně do něj po lžících přidáváme vychladlý pudink a vždy dobře prošleháme. Smetanu ke šlehání ušleháme dotuha se zbylým cukrem a vanilkovými semínky. Plech vyložíme alobalem.
Položíme na něj plát těsta, rozetřeme na něj rovnoměrně pudinkový krém a na něj šlehačku. Druhý plát rozkrájíme na kostky 6 × 6 cm a poskládáme je hladkou stranou navrch na šlehačku.
Nakonec poprášíme moučkovým cukrem a dáme aspoň na 3 hodiny nebo nejlépe přes noc vychladit.