Vosí hnízda, někdy také včelí úly, jsou nepečené cukroví, a protože v krému je syrové vejce, připravují se až těsně před svátky. Potřebovat na ně budete i speciální formičky.
Potřebujete
150 g kulatých piškotů
50 g mletých ořechů
1 bílek
1 lžíci mléka
100 g moučkového cukru
60 g másla
2 lžíce kakaa
Krém
1 žloutek
60 g másla
1 lžíci rumu
50 g moučkového cukru
25 ks kulatých piškotů
Postup
Piškoty rozdrťte v robotu nebo je umelte najemno. Vsypejte do mísy, přidejte mleté ořechy, prosátý cukr, kakao, změklé máslo, bílek a mléko. Dobře prohněťte až vznikne měkké a hladké těsto. Nechte ho asi hodinu odležet v lednici
Připravte krém: změklé máslo utřete se žloutkem a prosátým moučkovým cukrem, na závěr opatrně řeďte rumem. Žloutek můžete nahradit i vaječným koňakem. Těsto si rozdělte na jednotlivé kuličky a vtlačte je do formiček. Ve středu nechte prostor, který naplňte krémem a přiklopte piškotem. Pak opatrně vyklepněte z formičky.
Vosí hnízda skladujte v lednici, před podáváním je můžete ještě poprášit moučkovým cukrem.