Tuhle dobrotu pekli v Norimberku mniši už ve 13 století. Můžete je zdobit cukrem, bílou a čokoládovou polevou.
Potřebujete
250 g hladké mouky
80 g mandlové moučky
200 ml medu
100 g ořechů
85 g másla
50 g kandované pomerančové a citronové kůry
1 lžičku prášku do pečiva
½ lžičky sody
2 lžičky skořice
½ lžičky zázvoru
½ lžičky nastrouhaného muškátového oříšku,
1 badyán
15 hřebíčků
5 kuliček nového koření
3 kuličky černého pepře
½ lžičky kardamomu
Postup
Celé koření rozemelte nebo rozdrťte v hmoždíři a promíchejte s mletým kořením. Vlašské nebo lískové ořechy nasekejte nahrubo, kůru nadrobno. Mouku prosejte s mandlovou moučkou, práškem do pečiva a sodou. Přimíchejte vlašské ořechy, kandovanou kůru a připravené koření.
Do kastrolku dejte máslo a med a za stálého míchání zahřívejte, dokud se máslo nerozpustí. Odstavte, nechte lehce vychladnout a přilijte k suchým surovinám. V míse zpracujte lepivé těsto, přikryjte utěrkou a nechte vychladnout.
Na plechy s pečicím papírem namočenou polévkovou lžící odkrajujte kousky těsta, vytvořte placičky a položte je na plechy vyložené pečicím papírem. Pečte 15 minut při 180 °C. Perníčky pak nechte zatuhnout na plechu a poté vychladnout na roštu.