Pečete každý rok na Vánoce štolu? Vyzkoušejte tu naši a už nikdy nebudete chtít jíst jinou.
Ingredience
1,5 kg hladké mouky
80 g droždí
400 ml mléka
600 g rozpuštěného másla na potření
nastrouhaná citronová kůra
3 špetky soli
600 g rozinek
rum
100 g sladkých mandlí
10 g hořkých mandlí
150 g kandované citronové kůry
100 g kandované pomerančové kůry
10 g kořenicí směsi na štolu
moučkový cukr
Postup
Ze všeho nejdřív si připravte všechny ingredience. Vezměte si zástěru a hurá na pečení.
Jako první si naložte rozinky, mandle (již předem nasekané, uvařené a vysušené) a všechny ovocné kůry do rumu. Rumu přidejte tolik, jak vám chutná. Jen dávejte pozor, aby ho tam nebylo moc, jinak by štola byla moc hořká. Ideálně 2 až 3 lžíce.
Vše pořádně promíchejte, aby se rum nacucal. Nechte uležet a vrhněte se na další důležitý krok.
Připravte si mísu nebo nádobu na těsto. Nejprve si ohřejte mléko, to potom teplé nalijte do připravené mísy. V mírně ohřátém mléce nechte vzejít rozdrobené droždí. Tento proces potrvá zhruba 15 minut.
Pak přidejte zbývající přísady, kromě směsi rozinek a mandlí, a řádně je všechny promíchejte, aby vzniklo těsto, které se nebude lepit. Mísu přikryjte a těsto nechte asi 1 hodinu kynout. Kynuté těsto můžete nechat ještě chvilku uležet.
Pamatujte, že těsto musí být hladké a nesmí se lepit. Proto ho ještě po vykynutí prohněťte a posypejte ho trochou mouky.
Do těsta zapracujte rozinky, mandle a koření. Z těsta vytvarujte velkou kouli. Troubu si předehřejte na 180 stupňů.
Z těsta vytvarujte vysokou obdélníkovou placku. Válečkem na nudle vytlačte asi v polovině po délce důlek a jednu delší stranu těsta do něj přehrňte.
V předehřáté troubě pečte zhruba 1 hodinu.